Thursday, 9 June 2011

Haza Qittun .

assalamualaikum dunia blog :D


semalam aku tido pukul 6.30pagi . eh ? pagi tadi kot . hahahaha agak gila tido time tuh . kiranya semalam aku tak tido langsung lah . sebenarnya aku konfius > KELMARIN , SEMALAM < ada beza kah ? hee
bangun je dalam pukul 12.30 lah lebih kurang . sekejap je aku tido tuh , malam ni mungkin dah tak boleh  bukak mata . hee . tapi hati aku begitu tersentak mendengar satu bunyi yang asing  bila aku mencelikkan mate . bunyi yang pernah aku dengar .seakan-akan bunyi bayi baru lahir. then mata yang sedang "ngiga" lagi ni pon tercari-cari lah dari mana datangnya suara bayi itu. isk3 . 

kucing 1

kucing 2

 kucing 3

ni ada sedikit cenderhati untuk korang tonton ^^
video

hahahaha . korang tahu kan apakah menatang ini ? kalau arab tak silap aku qittun . english aku tak tahu . maklumlah aku ni tak pandai english kot . hahaha . spm pon dapat cukup2 makan je . okay back to the story . aku tak tahu lah macam mana si ibu kucing ni boleh beranak pinak dalam almari baju aku . 4 ekor anak kucing selamat dilahirkan pagi tadi , tapi aku tak dapat pastikan pukul berapa tuh .dan juga bidan mana yang menyambut mereka. habis jeans2 aku kene samak hari ni . maklum lah , kucing beranak pon akan keluar air ketumban tak ketumban segala bagai tuh . mesti lah kotor kan . sedang kan bulu kucing yang tertanggal tu pon dah jadi najis kan ? aku tak sedar masa bila ibu kucing ni masuk bilik aku then cari port yang aku rasa memang sesuai untuk dia meneram .

sebenarnya aku tak lah suka sangat dengan kucing-kucing ni . tapi abang aku MR.Lonely amat obses dengan kucing terutama yang baru lahir macam ni . aku confused sama ada nak jaga ke or nk pergi buang je kat Pasar Dungun . memang situ je port buang kucing . tapi bila fikir-fikir balik , kalau kita jaga dan pelihara kucing ni betol2, dengan niat yang ikhlas , ganjaran besar akan menanti kita di akhirat nanti . kerana nabi Muhammad S.A.W amat suka kat kucing ni . Abu Hurairah pon mendapat gelaran ABU HURAIRAH itu kerana beliau amat menyayangi kucing . tak silap aku nama asal dia Abdul Rahman . dan aku terbaca hadis ni yang menyatakan siksa di akhirat nanti jika seseorang hamba Allah ini telah menyiksa kucing .

Dari Ibnu Umar dari Nabi bersabda, "Seorang wanita masuk neraka karena seekor kucing yang dia kurung sampai mati. Dia masuk neraka karenanya. Dia tidak memberinya makan, dan minum sewaktu mengurungnya. Dia tidak pula membiarkannya dia makan serangga bumi." Hadis Riwayat Bukhari 


maka aku terfikir lah jugak . adakah wajar aku nak buang kucing ni . ataupun harus aku jaga dan pelihara baik-baik . tapi aku tak reti nak jaga kucing ni . tak pernah kot . sebab yang mak dia datang ni pon tanpa izin , datang2 buat muka kesian suruh family aku bagi tulang ikan . hehe . nanti aku dah balik hostel , tak ke terabai tanggungjawab aku kat anak-anakku sekalian . urm korang boleh bagi pendapat ? nanti komen kat facebook aku yah . 

*SATU LAGI AKU TERKILAN GILA BACA BERITA TENTANG KETIDAK HALALAN BIG APPLE DONUTS , AKU MALAS NK CERITA PASAL NI , SEBAB AKU DAH PERNAH JATUH CINTA DENGAN BIG APPLE DONUTS NI . KORANG CHECK LAH SENDIRI LINK NI .


okay ni link dari JAKIM sendiri , korang click link tu , then tekan number SATU . tengok lah sendiri . aku sedih nak cerita . aku dah makan banyak . harap2 ibadah2 yang sebelum ni diterima Allah , AMIN .


5 comments:

  1. gelapnya anak kucing sekor tu. hee~ yg berdekah..ckp tak reti english, tapi bole plak ada ayat lepas tu kata "okay back to the story"

    p.s : erkk, big apple tak halal? biar btul? -.-

    ReplyDelete
  2. hahaha . yang sekor tu ikut mrlonely BHAHAHAHA . okay back to the story tu ayat basic jee.

    p.s : aah . i dont mean that big apple is not halal . but takde sijil halal daripada jakim . means tak lulus lah . hurm . no comment

    ReplyDelete
  3. meow meow . hahaha . kak naz . kene belaja buat donut sendiri lah . hahaha . kita bukak kedai baru . tiny apple HAHAHA

    ReplyDelete